Markedet for guld og sølv er interessant i øjeblikket. I forsommeren 2019 kom prisen på guld op i et niveau, hvor den ikke har befundet sig i de seneste seks år, og selvom prisen på sølv også er steget, så er der lige nu en ekstrem prisforskel mellem de to ædelmetaller. Det kan udnyttes af den risikoparate spekulant.
Både guld og sølv stiger som regel, når der er økonomisk usikkerhed i verden, og for den traditionelle investor kan det i sådanne perioder være en god idé at være eksponeret i begge ædelmetaller over måneder eller måske ligefrem år, indtil uroen igen har lagt sig.
For den mere risikobetonede investorer findes der dog også mere aktive metoder, hvor man handle ud og ind af priserne på ædelmetallerne i løbet af få uger – ja, nogle gange ligefrem i løbet at få dage.
En af metoderne til det type aktiv handel tager udgangspunkt i prisforholdet mellem prisen på guld og sølv, eller på engelsk gold-silver ratio.
Ofte er det nemlig sådan, at prisen på sølv ”halter lidt bagefter” prisen guld, og når guld rykker voldsomt enten ned eller op, kan man derfor forvente, at prisen på sølv følger efter lidt senere. Dette forhold kan ses både på kort og lang sigt, og forholdet mellem guld og sølv-prisen er derfor en yndet indikator for de lidt mere garvede sølv- og guldtradere.
Eksempel på handelsmetoder
Prisen på guld i forhold til prisen på sølv har gennemsnitligt ligger på omkring 1 til 60 i løbet af de seneste 20 år. Det betyder, at man gennemsnitligt set har kunnet købe 1 gram guld for 60 gram sølv. I de perioder siger man, at gold-silver ratio er lig med 60.
Af og til sker det imidlertid, at forholdet mellem guld og sølvprisen stiger eller falder til ekstremer, og det er i netop de perioder, at det kan være interessant at købe eller ”sælge” sølv i håbet om, at prisforholdet snart igen udligner sig, når sølv atter får ”indhentet” prisen på guld.
Muligheder lige i øjeblikket
I skrivende stund, oktober/november 2019, står vi netop i en af disse ekstreme perioder. Den såkaldte gold-silver ratio ligger i et historisk område omkring 80, hvilket altså indikerer, at guld har en meget høj værdi lige nu relativt til sølv. Eller sagt med andre ord: Prisen på sølv er ekstrem lav i forhold til guldprisen. Den samme situation så vi senest midt under finanskrisen i 2008/09.
Du kan følge det daglige forhold på denne side: https://goldprice.org/gold-silver-ratio.html
Ligevægten kan naturligvis indfinde sig på flere måder: Sølv kan stige kraftigt eller guld kan falde kraftigt. Det mest normale er dog, at guld falder lidt, imens sølv stiger mere end guld falder. På den måde genfindes ligevægten efterhånden igen.
Hvis man har modet til at handle guld-silver ratio på den korte bane, kan det for eksempel gøre det ved hjælp af de såkaldte bull/bear-certifikater, hvor man gearer sin position i forventning om, at forholdet mellem guld- og sølvprisen igen er ved at blive normaliseret.
Nogle af disse bull/bear-certifikater udbydes for eksempel af den investeringsbanken Vontobel, hvor man kan geare investeringen i guld- og sølvprisen helt op til 10 gange. Gearing betyder, at ens gevinst eller ens tab er ganget med faktor en faktor X. Stiger prisen på guld for eksempel med 1%, så vil afkastet på dit bull-investeringsbevis i stedet været steget med 10%, hvis gearingsfaktoren er 10. Omvendt vil investeringsbeviset naturligvis også være faldet med 10%, hvis markedet gik imod dig. Metoden bruges af aktive tradere til at få chancen for mere afkast på selv små kursbevægelser.
Du kan se alle vontobels certifikater her.
I de tilfælde, hvor man mener, at sølvprisen vil stige og på den måde ”mødes med guldprisen” kan man altså benytte et såkaldt sølv bull-certifikat.
Følgende certifikat har for eksempel en gearing på x10
Vontobels certifikater kan handles igennem Nordnet eller igennem Danske Bank, og her kan de findes og handles af private.
Man kan læse mere om vilkårene for certifikaterne her.
Gold to silver-ratio har som sagt ligget omkring 1:60 i gennemsnit de seneste 20 år, og med en værdi over 80 i øjeblikket, er forholdet lige nu ekstremt. Det betyder, at prisen på sølv ser ud til at være meget undervurderet i pris i forhold til guld.
Samme forhold sås i forbindelse med finanskrisen i 2008/09, men endnu større ekstremer blev set under USA’s invasion af Kuwait i sommeren 1990 og den følgende recession, hvor forholdet mellem guld og sølv akkurat nåede op omkring 1:100.
Bull og bear-certifikater i guld og sølv, kan naturligvis også uafhængigt af gold-silver ratio. Hvis man generelt tror, at prisen på guld er inde i en stabil uptrend, kan man bruge et bull-certifikat til at få mere fart på sine investeringer. Tror man omvendt, at prisen på guld er kommet for hurtigt op og står klar til en korrektion, så kan man benytte en bear-certifikat til at spekulere i et fald og på den måde tjene penge, hvis guldprisen pludselig synker.
Den er dog sjældent en god idé at holde et kraftigt gearet bull/bear-certifikat mere end højest nogle få uger.
Al trading indeholder risiko. Handl kun med kapital, som du har råd til at tabe. Historisk afkast garanterer ikke fremtidige afkast. Indholdet på websitet har et uddannelsesmæssigt sigte og skal ikke betragtes som investeringsråd. Ovenstående artikel om Vontobel-certifikater er sponsoreret af Vontobel. Invested.dk har dog på egen hånd bestemt indholdet af artiklen, og kan stå helt inde for indholdet. Invested.dk tilstræber 100% objektivitet i lighed med, hvad man genfinder hos andre typer professionelle medier og deres annoncører.