Handelsplatformen eToro tilbyder gratis handel med en lang række amerikanske ETF’er (Exchange Traded Funds) helt uden betaling af kurtage, kurstillæg, overnight fees eller andre spændende gebyrer. Det er dog kun tilfældet ved almindelig investering, som ikke er gearet eller en såkaldt kort position, jf. nedenfor. Læs mere her hos eToro om dette.
Der er vel og mærke tale om amerikanske ETF’er, som man som detailinvestor i Danmark normalt er afskåret fra at kunne handle pga. EU-lovgivningen og manglende oversættelse af den centrale investorinformation (Key Investor Document). Denne information kan man i øvrigt selv finde hos de respektive udbydere på engelsk, hvor den typisk benævnes som fact sheet eller andet.
Hidtil har eToro primært udbudt sine produkter i form af almindelig CFD handel, men hvis man undlader at geare eller shorte betyder det, at man, når man køber ETF’er omfattet af dette, reelt køber de underliggende ETF´er, som opbevares i et samledepot. Det er alene gældende, når man investerer i en ETF på normal vis, dvs. som en lang position. Hvis man derimod shorter en given ETF eller vælger at geare den, som man kan gøre op til 5 gange, handler man fortsat ETF´en i form af en CFD kontrakt. Hos eToro køber man typisk ikke et bestemt antal ETF´er. Man handler i stedet for en bestemt sum, som ofte som minimum udgør bare 50 USD. Det betyder, at man kan komme til at eje en fraktion eller et skævt antal ETF´er alt efter hvilket kursniveau de handles i. Se eksempel i nedenstående købsvindue.
Udbuddet af ETF’er blevet markant større på det seneste, og det er muligt at finde noget inden for stort set alle aktivkategorier. For nærværende er det muligt at handle knap 150 forskellige ETF’er, hvoraf langt de fleste er amerikanske. Se en oversigt her.
Du kan læse vores anmeldelse af handelsplatformen eToro her.
Eksempelvis er det muligt at købe ETF´en med tickerkoden QQQ, som er en ETF der udbydes af det amerikanske Powershares ejet af Invesco. Fonden investerer i Nasdaq 100 selskaberne, hvoraf Microsoft, Apple og Amazon hver udgør ca. 10% for tiden. Det er Nasdaq 100 indekset, som er benchmark og som fonden replicerer ved at købe aktierne fysisk med samme vægt, som de har i indekset. Fonden har en årlig omkostning på ca. 0,20% og en kvartalsvis udlodning af udbytte, som årligt udgør ca. 0,8%. Fonden er af Morningstar kategoriseret med 5 stjerner og har en formue på pt. 415 mia USD. Man kan finde flere oplysninger om fonden, fact sheet mv. hos udstederen af fonden her.
Det er ligeledes muligt at købe ETF´en med tickerkoden VOO, se billedet af købsvinduet i eToro webtraderen nedenfor, som udbydes af amerikanske Vanguard. Fonden investerer i de 500 aktier, som indgår i det brede SP500 indeks, som samtidig er benchmark. De to største besiddelser udgør i alt 23% af indekset. Fonden har en meget lav årlig omkostning på bare 0,03% og en kvartalsvis udlodning af udbytte, som årligt udgør ca. 2%. Fondens formue udgør næsten 500 mia. USD. Man kan finde flere oplysninger om fonden, fact sheet mv. hos udstederen af fonden her.
På ovenstående købsvindue i eToro webtrader ses, at man ved at vælge en gearing (Leverage) på X1 handler det underliggende aktiv direkte uden gearing. Man køber i dette tilfælde for 200 USD, hvilket svarer til 0,76 af ETF’en (units).
En tredje interessant ETF kunne være FXI, som udbydes af iShares og som følger FTSE China 50 indekset. Fonden er også pænt stor og har en årlig omkostning på 0,74% mens den udlodder et årligt udbytte på omkring 2%.
Herudover findes bl.a. ETF´er i guld (GLD) som udbydes af SPDR, diverse obligationsmarkeder såsom TLT, som investerer i 20+ årige US Treasury Bonds, Emerging Markets såsom EEM, som tracker MSCI Emerging Markets Index eller olie og gas udvikling igennem XOP, som udbydes af SPDR og mange flere.
Idet det kan være lidt vanskeligt at finde frem til de mest interessante ETF’er inden for en bestemt aktivklasse, kan man f.eks. bruge andre søgemaskiner såsom etf.com eller etfdb.com. Udover aktivklassen skal man orientere sig nærmere om hvilke indeks de enkelte fonde følger, eventuelle udbyttebetalinger samt naturligvis de årlige omkostninger (TER, Total Expense Ratio), som man kan sammenligne direkte med danske investeringsforeningers løbende omkostninger i %. De billigste danske indeksfonde har typisk omkostninger omkring 0,5% årligt, hvilket er tilfældet for mange Sparindex fonde og de indeksfonde som Danske Invest udbyder. Tager man udbuddet i betragtning, er udbuddet inden for ETF dog både meget bredere og dybere og typisk har fondene en noget lavere årlig omkostning, men det er ikke altid tilfældet, hvorfor man bør undersøge dette nærmere. Se mere hos eToro.
eToro er en platform med mange aktiv-klasser, og som tilbyder både investering i aktier og handel med CFD'er.