Den længde tid en investering holdes i, før den bliver likvideret. Tidshorisonter kan række fra få sekunder (i tilfælde af daytrading) og helt op til flere årtier (for buy-and-hold investorer). Der findes ikke nogen ”rigtig” tidsramme – det afhænger af investorens individuelle målsætninger.
Det er ekstremt vigtigt at kende sin tidshorisont, når man skal vælge, hvilken type investering man vil lave, og når man skal fordele sine aktiver (asset allocation). Alt andet lige, ville man kunne være mere aggressiv med en længere tidshorisont. For eksempel anbefaler de fleste rådgivere, at aktivfordelingen for en 30-årig bør være højere vægtet i aktier end for en, der nærmer sig pensionsalderen.
Med det sagt er alder ikke den eneste determinant i en tidshorisont. En 30-årig person der sparer penge sammen til en udbetaling af et hus inden for et år ville investere med en 1-årig tidsramme til trods for det faktum, at pensionsalderen er flere år væk. På grund af den korte tidsramme ville det være mere passende for denne person at investere mere konservativt, fordi han/hun har kort tid til at tjene et evt. tab ind igen.
Portionens af en options præmie som er henførbar til mængden af tid, der er tilbage, inden optionen udløber. En options præmie er skabt ud fra to komponenter: dens indre værdi og dens tidsværdi. Den indre værdi er forskellen mellem kursen på det underliggende aktiv (for eksempel den underliggende aktie eller råvare) og strikekursen på optionen. Den præmie der ligger over optionens indre værdi bliver set som dens tidsværdi.
Prisen (eller omkostningen) på optionen kendes som optionens præmie. En optionskøber betaler denne præmie til en optionssælger til fordel for retten, som optionen tilbyder: valget om at udnytte optionen eller lade den udløbe værdiløst. Præmien er lig den indre værdi og tidsværdien. Den indre værdi for en call option er lig den underliggendes pris minus strikekursen; den indre værdi for en put option er lig strikekursen minus den underliggendes pris.
En options tidsværdi er lig dens præmie (prisen på optionen) minus dens indre værdi (forskellen mellem strikekursen og prisen på det underliggende). Som en generel regel, jo mere tid der er tilbage inden udløb, jo større er tidsværdien på optionen. Det er fordi, investorer er villige til at betale en højere præmie for mere tid, da kontrakten har længere tid til at blive profitabel.
Generelt taber en option 1/3 af sin tidsværdi efter den første halvdel af sin levetid, og de resterende 2/3 af sin tidsværdi under den anden halvdel. Tidsværdien falder over tid, hvor den til sidst ender i nul.
Tilbagekøbet af udestående aktier i en virksomhed for at reducere antallet af aktierne på markedet. Selskaber vil købe aktier enten for at øge værdien af de aktier, der stadig er tilgængelige (reducere udbud) eller for at eliminere enhver trussel fra aktionærerne, der er ude efter en så stor portion, at de kan få kontrol.
Et tilbagekøb tillader selskaber at investere i dem selv. Ved at reducere antallet af udestående aktier på markedet øger tilbagekøb det omfang aktier, virksomheden ejer. Tilbagekøb kan foregå på to måder:
(I) Aktionærerne modtager et købstilbud, hvor de har muligheden for at indgive en portion eller alle deres aktier inden for en bestemt tidsramme og med et pristillæg oven i den nuværende aktiekurs. Dette pristillæg kompenserer for, at investorerne indgiver deres aktier i stedet for at beholde dem.
(II) Virksomheder køber aktier på det åbne markedet over en udvidet tidsperiode.
Teorien om at aktiekurser har samme fordeling og er uafhængige af hinanden, så tidligere bevægelser eller trends hos en aktie eller et marked ikke kan bruges til at forudsige fremtidige bevægelser.
Kort sagt er det idéen om, at aktier bevæger sig tilfældigt. Fortalere for teorien tror på, at det er umuligt at overgå markedet uden at påtage sig ekstra risiko. Kritikere af teorien mener dog, at aktier bibeholder en trend over tid – med andre ord, at det er muligt at overgå markedet ved forsigtigt at udvælge indgangs- og udgangspunkter.
Teorien hævede mange øjenbryn i 1973, da forfatteren Burton Malkiel skrev bogen ”A Random Walk Down Wall Street”, som stadig er på topsælgerlisten over finansielle bøger.
Penge som kunderne (private eller virksomheder) skylder en anden entitet i bytte for varer eller serviceydelser, som er blevet leveret eller brugt, men endnu ikke betalt for. Tilgodehavender kommer som regel i form af kredit og forfalder som regel inden for en relativ kort tidsperiode, der kan variere fra få dage til et år.
Hvis en virksomhed har tilgodehavender, betyder det, at den har lavet et salg men har endnu ikke fået pengene fra køberen. De fleste virksomheder tillader at lade en portion af deres salg være på kredit. Disse typer salg tilbydes som regel til faste eller specielle kunder.
Tilgodehavender er ikke begrænset til kun virksomheder – private har dem også. Folk har tilgodehavender, når de er ansat i en virksomhed i form af eksempelvis månedlig løncheck. Virksomheden skylder den private penge som bytte for den ydelse (arbejde), den ansatte allerede har ydet.
En model som Finanstilsynet bruger til at skabe nogle rammer for finansielle institutioner i Danmark. Modellen indeholder nogle pejlemærker, som skal kunne forhindre overdreven risikopåtagning. Der findes to Tilsynsdiamanter: En for pengeinstitutter og en for realkreditinstitutter:
Tilsynsdiamanterne ser således ud:
For realkreditinstitutter:
For pengeinstitutter:
De finansielle institutioner, der overskrider et eller flere pejlemærker, kan efter en individuel vurdering modtage en offentlig risikooplysning.