En metode til at evaluere et værdipapir, der involverer at prøve at måle dets indre værdi ved at undersøge de økonomiske, finansielle og andre kvalitative og kvantitative faktorer. Fundamental analyse prøver at studere alt, der kan påvirke værdipapirets værdi, hvilket indebærer makroøkonomiske faktorer (som den overordnede økonomi og industritilstande) og selskabsspecifikke faktorer (som den finansielle tilstand og ledelse).
Målet med at foretage fundamental analyse er at sætte en værdi, som en investor kan sammenligne med værdipapirets nuværende aktiekurs med målet om at finde ud af, hvilket position man skal tage i værdipapiret (billig = køb, dyr = sælg eller short).
Denne metode bliver set som det modsatte af teknisk analyse.
Fundamental analyse handler om at bruge reelle data til at vurdere et værdipapirs værdi. Selvom de fleste analytikere bruger fundamental analyse til at værdisætte aktier, kan denne metode bruges til at værdisætte næsten enhver anden form for værdipapir.
En investor kan for eksempel udføre fundamental analyse af en obligations værdi ved at kigge på økonomiske faktorer såsom rentesatser og den overordnede tilstand i økonomien samt information om potentielle ændringer i kreditvurderingen. Til at vurdere aktier bruger denne metode omsætning, indtjening, fremtidig vækst, egenkapitalafkast, profitmargin og andre former for data til at bestemme et selskabs underliggende værdi og potentiale for fremtidig vækst. Hvad angår aktier, fokuserer fundamental analyse på virksomhedens regnskaber.
En af de mest berømte og succesfulde fundamentale analytikere er The Oracle of Omaha, Warren Buffett, som er velkendt for at benytte sig af fundamental analyse til at vælge værdipapirer. Hans evner har gjort ham til milliardær.
Den kvalitative og kvantitative information der bidrager til det økonomiske helbred og den efterfølgende finansielle værdiansættelse af en virksomhed eller et værdipapir. Analytikere og investorer analyserer disse fundamentale faktorer for at vurdere, om det underliggende aktiv er en god investering.
Hos virksomheder bliver ting som omsætning, indtjening, aktiver, passiver og vækst set som fundamentale faktorer.
Ved at kigge på økonomien i en virksomhed (balancen, resultatopgørelsen, ledelsen og pengestrømmen) kigger investorerne på virksomhedens fundamentale faktorer, hvilket hjælper med at bestemme et selskabs helbred såvel som vækstpotentiale. En virksomhed med lille gæld og mange likvider bliver set som at have stærke fundamentale faktorer.
Værdipapirer og valuta har også fundamentale faktorer. For eksempel er renter, BNP vækst, betalingsbalance og inflationsniveauer nogle makroøkonomiske faktorer, som bliver set som fundamentale faktorer af en valutas værdi.