Som privat investor er det ikke sjovt at kigge på sin portefølje i disse uger. Aktiekurserne falder, og forbrugertilliden styrtdykker. Det kan være svært at forstå, hvad der sker, men følgende korte artikel forklarer tingene ganske godt. Det er skrevet af den amerikanske økonom og forfatter Richard Duncan, der blandt andet har en fortid som analytiker hos Verdensbanken i Washington. Richard Duncan har historisk nogle særdeles præcise analyser og kan følges på Richard Duncan Economics
Richard Duncan skriver:
I årtier har den amerikanske økonomi været drevet af hurtig kreditvækst og stabil inflation. Siden finanskrisen i 2008 har den aggressive finanspolitisk, de ultralave renter og runde efter runde af kvantitative lempelser holdt den amerikanske økonomi i gang og skabt stor rigdom i hele vesten.
Men nu er kreditvæksten korrigeret for inflation imidlertid blev negativ, og formuen er faldet betydeligt.
Denne gang vil regeringen og den amerikanske centralbank (Fed) IKKE komme til undsætning. Inflationsstigningen til 8,6 % betyder, at yderligere finanspolitisk stimulans er taget af bordet i en overskuelig fremtid. Fed bliver i mellemtiden tvunget til at fremtvinge en recession og til at ødelægge rigdommen i stor skala via renteforhøjelser og kvantitative stramninger. Det sker for at bringe inflationen ned igen.
Efterhånden som Fed fortsætter med at stramme pengepolitikken, vil meget mere rigdom sandsynligvis blive destrueret, da aktivpriserne stadig er meget højre i forhold til tidligere normer.
Find de vildeste aktieraketter for 2025. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog |
Selv hvis man antager, at husholdningssektorens formue allerede er faldet med 10 % hidtil i år, forbliver formue-til-indkomst-forholdet (som beregnes ved at dividere husholdningssektorens nettoformue med disponibel personlig indkomst) 33 % over gennemsnittet (tilbage til 1952) – og 10 % over det tidligere rekordhøje niveau på toppen af ejendomsboblen i 2007.
Forholdet mellem rigdom og indkomst viser, at aktivpriserne skal falde yderligere.
Med kredit og formue, der begge trækker sig sammen på samme tid, vil økonomien sandsynligvis lide en meget hård landing i de kommende kvartaler.
Hvis den hårde landing bringer inflationsraten tilbage tæt på Feds 2 %-inflationsmål, kan der være en vis lettelse, da Fed begynder at løsne pengepolitikken omkring midten af næste år.
Men hvis inflationen IKKE falder på grund af igangværende flaskehalse i forsyningskæden og krig, så vil stramningscyklussen sandsynligvis fortsætte i anden halvdel af næste år.
I det scenarie kan den økonomiske hårde landing sætte en spiraleffekt i gang, og vi vil opleve en økonomisk styrtlanding.
Det var ordene fra Richard Duncan. På invested.dk vil vi gøre alt for at klæde dig på i de kommende måneder til at tage de bedste beslutninger for dine investeringer. Læs mere her.