Denne artikel er sponsoreret af Rare Wine Invest, som gerne vil informere om deres produkter.

Alternativ investering

Vin slår aktier i afkast!

Måske er overskriften sat på spidsen, men der er faktisk noget om snakken. Vininvestoren har nogle rigtig spændende år i vente.

Vin som investering har længe været kendt og anerkendt for at være en sikker havn i stormvejr. Tilmed har de dyre dråber outperformet aktiemarkedet, hvilket får stadig flere private såvel som professionelle investorer til at kigge i retning af vin. Efterdønninger fra Corona-pandemien, globale forsyningsproblemer og stødt faldende høstudbytte er alt sammen årsag til, at vininvestorerne kigger frem mod nogle rigtig interessante år – endda i en tid, hvor aktiemarkedet har svært ved at finde ben at stå på. 

Hvorfor overhovedet investere i vin?  

Spredning af risiko gennem diversificering står på en af de allerførste sider af den store investeringsbog. Investeringer fra en såkaldt alternativ aktivklasse såsom vin, ure, kunst, diamanter eller spiritus kan således indgå i en portefølje sammen med nogle af de mere klassiske aktiver. Men vin kan meget mere end blot at balancere porteføljen. Vin har nemlig over de seneste 18 år ikke blot outperformet aktiemarkedet, men ligeledes gjort det til en væsentlig lavere risiko ud fra et volatilitetsperspektiv.

Sammenligning mellem kursudviklingen af verdensindekset MSCI World, Bourgorgne og Champagne.

 I Danmark kan du investere i vin hos nordjyske Rare Wine Invest – som tilmed også er Skandinaviens største leverandør af investeringsvin

Konstant produktion, stigende efterspørgsel og løbende konsum

Mekanismerne bag ovenstående prisstigninger baserer sig ganske enkelt på udbud og efterspørgsel. De bedste vine produceres i begrænset mængde, og mængden hverken kan eller må øges for at besvare efterspørgslen i langt de fleste tilfælde. Samtidig er efterspørgslen på dyre og eksklusive vine i kraftig vækst. Verden oplever nemlig en stor vækst i antallet af velhavere og dermed også en vækst i forbrugere, der efterspørger luksus. Faktisk steg antallet af dollarmillionærer fra 2020 til 2021 med 5,2 millioner til hele 56,1 millioner ifølge Global Wealth Report 2021.

Desuden er vin et konsumprodukt, og mens kvalitetsvin som bekendt kun bliver bedre med tiden, reducerer konsum løbende udbuddet. Dette er en selvforstærkende effekt, der med tiden hæver kvaliteten af vinen, mens de tilgængelige mængder løbende reduceres.

Vininvestoren kigger frem mod nogle spændende år 

Ovenstående mekanismer har historisk set vist, at vin er et stærkt investeringsaktiv, og selvom intet tyder på, at disse kommer til at ændre sig, er der i de kommende år et forhøjet potentiale. 

Stigende priser i Champagne

Det respekterede vinmedie Decanter melder om, at prisen på druer i Champagne er steget mere end 80 %, mens øvrige produktionsomkostninger ligeledes er steget. Champagnehusenes frigivelsespriser er dog ikke steget i samme tempo (de store prisstigninger sker først på det åbne marked), og der er dermed skabt en uholdbar økonomiske situation for producenterne, der kun kan afhjælpes ved at hæve priserne. Dette er ikke noget, der sker på en enkelt dag, men det er en stor fordel for det champagne, der er i markedet eller købes i den kommende tid. 

Dom Pérignon Vintage 2008 er for mange en historisk årgang. Dårligt vejr i form af regn og blæst skød forventningerne helt i bund hos Champagnehusene, men vejret vendte og gav de bedste vilkår for druerne op mod høsten. Druerne nåede det højeste kvalitetsniveau og årgang 2008 blev en årgang i verdensklasse.
Dom Pérignon Vintage 2008 er for mange en historisk årgang. Dårligt vejr i form af regn og blæst skød forventningerne helt i bund hos Champagnehusene, men vejret vendte og gav de bedste vilkår for druerne op mod høsten. Druerne nåede det højeste kvalitetsniveau, og årgang 2008 blev en ekstraordinær god årgang.

Corona-spøgelset i Champagne

Da coronaen gjorde sit indtog, gik det også ud over champagneforbruget. I 2020 faldt efterspørgslen med 18 %. Champagnes brancheorganisation, champagnekomitéen,  svarede på den faldende efterspørgsel med en øvre grænse for produktionen i 2020, der var hele 25 % lavere sammenlignet med 2019. 

Resultatet af verdens lockdowns blev dog, at forbrugere i store dele af verden brugte pengene på selvforkælelse, når eksempelvis rejser og restauranter ikke var tilgængelige. Mod forventning eksploderede forbruget af champagne i 2021, og en ”perfect storm” af begrænset produktion stoppede globale forsyningskæder og minimerede lagre hos både producenter og de store distributører. Samtidig har producenterne, ligesom resten af verden, vanskeligheder ved at skaffe råvarer til emballage, hvilket yderligere vanskeliggør at få produkter frem til forbrugerne. Ifølge en artikel fra winemag.com spår flere aktører i branchen, at disse udfordringer vil vare i årevis, hvor udfordringen skulle toppe mellem 2023 og 2025. Med andre ord står champagneinvestorer lige nu med nogle særdeles attraktive udsigter.

Bourgogne: De knappe mængder bliver kun endnu mere sparsomme

I vinens verden er Bourgogne kendetegnet ved ekstremt høj kvalitet i særdeles sparsomme mængder. De bedste marker er i begrænset størrelse og kan ikke bare udvides. Samtidig foreskriver regler og regulativer hvor meget vin, der maksimalt må produceres, og dermed har prisstigninger altid været eneste modsvar til den stigende efterspørgsel. Bourgogne har derudover i de senere år set faldende høstudbytte, mens kvaliteten ingenlunde er blevet ringere – tværtimod. 

Vin i absolut verdensklasse fra det ikoniske vinhus Armand Rousseau i Bourgogne.

2015 var en særdeles stærk årgang. Ligeledes var 2016, men forårsfrost og hagl gjorde massive indhug i mængderne herfra. 2017 og 2018 kan generelt betegnes som gode årgange, mens 2019 er en super-årgang, der endda beskrives som måske bedste årgang siden 1865. 

Årgang 2020 kan igen beskrives som en almindelig årgang, mens 2021-høsten blev katastrofal i forhold til udbytte, kvaliteten spås dog at være høj. Ifølge Bureau of Burgundy Wine er det forventet, at der bliver produceret 47 % mindre vin i årgang 2021 sammenlignet med året før. Hvis man sammenligner med et 10-års gennemsnit (2010-2019), er udbyttet i 2019 14,6 % lavere, mens det er 37,5 % lavere i 2021. 

Tendensen er klar: udbuddet af de i forvejen eftertragtede flasker bliver i de kommende år endnu mere begrænset. Flere og flere producenter prioriterer desuden kvalitet over kvantitet, hvilket blot yderligere bidrager til at mindske udbuddet i fremtiden. Slutteligt bør det tilføjes, at producenterne i Bourgogne også står overfor stigende omkostninger og store investeringer, da mange står overfor omlægning til mere bæredygtig eller sågar biodynamisk produktion. Både for at modsvare klimaændringer, der ligeledes truer, men også for at imødekomme højere kvalitet med et mindre udbytte til følge. 

Danske RareWine Invest har over 10 års erfaring med rådgivning og handel med sjælden vin og spiritus. Derudover opbevarer og administrerer RareWine Invest vin for mere end et trecifret millionbeløb på Nordic Freeport, som er det eneste toldoplag i EU for vin og spiritus

Italiensk fremmarch

Selvom potentialet i netop Bourgogne og Champagne er stort, bør man ikke nødvendigvis konvertere til frankofil. Potentialet blomstrer nemlig ligeledes i Brunello, Barolo og Barbaresco, der med årgang 2015 og 2016 ser nogle af de bedste vine nogensinde. Særligt supertoscaner-bevægelsen har medført stigende fokus på at producere kvalitet fremfor kvantitet, og det nyder de italienske vine godt af i disse år – også til investering. Vinverdens opmærksomhed rettes dermed også i stigende grad mod støvlelandet, hvor prisen ikke tilsvarer den tårnhøje kvalitet – endnu. 

Så er man på udkig efter risikospredning, inflationssikring og solide afkast, så er de dyrebare dråber en attraktiv investeringsmulighed. Og så er det jo altid dejligt, hvis passion og investering kan kombineres.

 ”Vil du vide mere om investering i sjælden vin? Download en gratis guide her”

 

For den nysgerrige investor: Vi har lagt vores webinar med RareWine Invest op på vores YouTube kanal

 

 

 

 

Del denne artikel

Invested.dk